İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul Üniversitesi Auzef Çocuk Gelişimi Bölümü Hakkında Sık Sorulanlar

Son güncelleme tarihi 20/07/2024

İstanbul Üniversite Açıktan ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Auzef Çocuk Gelişimi Önlisans ve Lisans programlarının yanı sıra bir de Uzaktan Eğitim şeklinde Çocuk Gelişimi Önlisans programı vardır. Peki nasıl öğrenci olabiliriz kısmına gelirsek iki şekilde kaydolma imkânınız bulunuyor. İlki hepinizin de bildiği üniversite sınavı YKS’ye girip, tercih yapıp puanınız yeterli gelirse yerleşebilmek diğeri ise daha önce üniversite bitirmiş olmak ya da şu an halihazırda bir üniversite okuyor olup ikinci üniversite kayıtları kapsamında kaydolabilmek. Ancak Lisans Çocuk Gelişimi bölümüne 2024 yılı itibariyle ikinci üniversite olarak kayıt olma şansı sona ermiştir. Sadece önlisans çocuk gelişimi bölümüne ikinci üniversite olarak kayıtlar devam etmektedir. Peki Auzef’te kayıt süreçleri nasıl işliyor? Öğrencilik nasıl geçiyor? Dersler nasıl işleniyor? Sınavlara nasıl ve hangi kaynaklardan hazırlanılır? Kaynak kitapları nerelerden satın alabiliriz? Zorunlu çocuk gelişimi stajı var mıdır? Stajdan muaf olabilir miyiz? Gibi öğrencilerin internetten çokça sorguladığı soruların cevaplarını bulabileceği paylaşımımla sizleri baş başa bırakıyorum.

Auzef Çocuk Gelişimi Bölümüne Nasıl Kayıt Olabilirim?

Lise mezunu olanların İstanbul Üniversitesi Auzef açıköğretim önlisans çocuk gelişimi ve uzaktan öğretim çocuk gelişimi önlisans bölümüne yerleştirilme işlemleri, öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS (TYT) puanları dikkate alınarak merkezi yerleştirilme yolu ile ÖSYM tarafından yapılıyor. Geçmiş yıllarda geçerli olan, meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümünden mezun olanların sınavsız geçiş hakkı artık bulunmuyor. Düz yani alansız liseden mezun olanlarında, meslek lisesinden çocuk gelişimi alanından mezun olanların da mecbur üniversite sınavı girmesi gerekiyor. Yine aynı şekilde Auzef aöf lisans çocuk gelişimi bölümü düşünenlerin yerleştirilme işlemleri de Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS (AYT) eşit ağırlık puanları dikkate alınarak merkezi yerleştirilme yolu ile ÖSYM tarafından yapılıyor.

İlk defa üniversite okuyacak kişiler üniversite sınavı YKS başvurularını ÖSYM’nin resmî sitesi üzerinden yapabilirler. Başvurular genelde kış aylarına denk gelip sınavlar ise haziran ayında gerçekleştirilmektedir. Güncel takvimi de yine ÖSYM’nin resmî web sitesinden takip edebilirsiniz. Burada tercih ederken dikkat edilmesi gereken açıköğretim ve uzaktan eğitim çocuk gelişimi ön lisans bölümleridir. Çünkü uzaktan eğitim çocuk gelişimi ön lisans bölümünün harç ücreti aöfye göre fazladır. Ayrıca bazı teknik bilgi ve beceri gerektiren derslere yüz yüze katılım zorunluluğu bulunup, sınavları da üniversitenin kampüsünde yapılmaktadır.

Yeterli olabilecek puanı alıp tercih zamanı başladıktan sonraki sürece geldiğinizde yapacaklarınız yine ÖSYM’nin sitesi üzerinden tercih formunuzu doldurup sonuçların açıklanmasını beklemek olacak. Eğitime uzun yıllar ara verenler için değişen süreçler olduğu için detaylı olarak paylaşıyorum. Eski yıllarda çünkü tercihler için yazılı forum doldurulup sonrasında yerleştirme sonuçları da eve posta ile gönderilirdi. Ancak günümüzde tüm sınav kayıt, sonuç, tercih verme ve yerleştirme işlemleri web siteleri üzerinden yapılmaktadır. YKS ile İstanbul Üniversitesi Auzef açıköğretim çocuk gelişimi önlisans/lisans bölümüne ya da Uzaktan Eğitim çocuk gelişimi önlisans bölümüne yerleşmeye hak kazananların üniversiteye kayıt aşamasında hangi işlemleri yapacağı, yerleştirme takvimi zamanı üniversitenin resmî sitesinde kılavuz şeklinde paylaşılıyor.

İkinci Üniversite Olarak Auzef Çocuk Gelişimi

Herhangi bir önlisans programından yani üniversitelerin iki yıllık programlarından mezun olan ya da öğrenciliği devam edenler, Auzef açıköğretim önlisans çocuk gelişimi bölümüne Sınavsız İkinci Üniversite fırsatıyla kaydolabiliyor. Yine herhangi bir lisans programından yani üniversitelerin dört yıllık programlarından mezun olan ya da hala öğrenciliği devam edenler de açıköğretim önlisans çocuk gelişimi bölümüne Sınavsız İkinci Üniversite fırsatıyla kaydolabiliyor. 2024 yılına kadar ikinci üniversite kayıtları ile öğrenci kabul eden lisans çocuk gelişimi bölümü ise sadece YKS ve DGS ile öğrenci alımına devam edecektir. Uzaktan eğitim çocuk gelişimi önlisans bölümü ise YKS ile öğrenci kabul etmeye devam etmektedir. İkinci üniversite kayıtlarıyla ilgili işlemler genelde Eylül ayının 2-3. haftasında başlayıp Ekim ayı ortasına kadar devam ediyor.

Daha önce bitirdiğim üniversitede aldığım dersleri tekrar almak istemiyorum, nasıl muaf olabilirim?

İkinci üniversite olarak kayıt olup, daha öncesinde bir üniversiteden mezun ya da hali hazırda bir üniversitenin artık son sınıfında olup benzer dersleri alanlar sadece Türk Dili, İnkılap ve İngilizce derslerinden muafiyet verilmektedir. Bu tüm aöflerde geçerli olan bir kuraldır. Muafiyet için eğer diğer üniversite bilgileri e-devlet YÖK kısmından girdiğinizde görünüyorsa yukarda belirttiğim 3 dersten muafiyetiniz otomatik olarak yapılıyor. Ancak diğer üniversite bilgileri sistemde görünmeyenlerin dilekçe ve transkriptleri ile muafiyet taleplerini Auzef Aksis üzerinden iletmesi gerekiyor.

İstanbul Üniversitesi Auzef Açıköğretim Çocuk Gelişimi Lisans Bölümü DGS ile öğrenci alıyor mu?

Diğer açıköğretim fakültelerinden, uzaktan eğitim fakültlerinden ya da örgün üniversitelerin çocuk gelişimi önlisans bölümünden mezun olanlar DGS ile Auzef Çocuk Gelişimi lisans bölümü ile 4 yıllık çocuk gelişimine geçiş yapabilmektedir. Bunun için önlisans diploma notunuzun da DGS’de önemli olduğuna değinip yerleşmek için DGS’de eşit ağırlık puanından minimum 230 üstü almaya çalışmanız yararınıza olacaktır.

Derslerin işleyişi nasıl oluyor, kitap veriliyor mu, sınavlara nasıl hazırlanabiliriz?

Teknolojinin nimetlerinden yararlandığımız günümüzde tüm aöfler artık basılı materyal vermeyip kendi öğrenci sistemleri üzerinden ders kitaplarını pdf olarak paylaşıyor. Basılı olarak kitap isteyenler ise bu pdfleri dilerlerse kendi imkanlarıyla çıktı alabiliyor ya da siz gibi öğrenci olup özetlerini kitap haline getirip satan bölüm arkadaşlarından doküman satın alabiliyor. (not: Auzef öğrenme sisteminde pdflerin ilerleme kısımları mevcuttur. Bunun %100 olması not ortalamanıza etkisi yoktur.)

Sınavların ortalamaya etkisi nedir, kaç puan alırsak bir dersten geçeriz, sınıfta kalma var mıdır?

İstanbul Üniversitesi Auzefte vize, final ve bunların sonucuna göre derslerinden kalanlar bütünleme sınavına girebiliyor. Vize sınavının %30’u, final ya da kalıpta girmek zorunda olursanız bütünleme sınavının %70’i alınıp ortalamanız belirleniyor. Ders geçme de sabit bir geçme notu olmayıp, çan sistemi mantığında bağıl değerlendirme geçerlidir. Yani bir dersten 40 ortalama ile geçebilirken şayet çan eğrisi yüksekse 60 ortalama ile kalınabiliyor. Öte yandan bir dersten ya da tüm derslerden kalmak sınıfta kalma nedeni değildir. Sistem lisedeki gibi işlemiyor. Kalan dersi diğer yıl alttan ders olarak yine alabiliyorsunuz.

Üstten ders alıp erken mezun olma, alttan ders ekleme hakları

Auzef 1. Sınıfın bahar dönemi itibariyle üstten ders alma imkanı sunuyor. Bunun için aranan şartlar güz döneminde FF dersiniz olmaması ve genel ortalamanızın 2.5 üstü olması. Alttan kalan derslerinizi de güz döneminden kalanı güzde, bahar döneminden kalanları ise bahar döneminde alabilirsiniz. Tek sıkıntı alttan çok fazla ders bırakırsanız üstten derslerinizi almaya kredi kalmayacağı için okulunuz uzayabilir. Erken mezun olma durumu da tamamen size kalıyor. Üstten aldığınız dersleri sorunsuz verip ders yükünü azaltarak erken mezun olabilirsiniz.

Auzef 3 Ders Sınavı

Mezun olmasına birkaç dersi kalanlar içinde Auzefte 3 ders sınavı vardır. En az1 dersten en fazla 3 dersten sınava girebilirsiniz. Herhangi başvurusu ya da ekstra ücreti yoktur. Ödediğiniz harç karşılığı okulunuzun size sunduğu imkanlardandır. Ara sınıflardaki öğrenciler seneye alttan almayım diye ara dönemde bu sınava giremiyor. Sadece 2 ya da 4 yıllık okul sürecinde son sınıfa kadarki tüm derslerini alıp en fazla 3 dersini verememiş olanlar girebilir. Üç ders sınavından da geçemezseniz okulunuz uzamış olur ve kalan dersler hangi döneme aitse sil baştan harç ödeyip yeniden o dersleri almanız gerekir.

Auzef Yaz Okulu Açıyor mu?

Auzefte yaz okulu bulunmuyor. Ancak yaz okulu açan diğer örgün üniversitelerden kaldığınız dersleri içeriklerin uyması şartıyla almanıza müsaade ediliyor. Burada sorumluluk öğrenciye aittir. Öğrenci kendisi araştırıp içeriği tutan bir okul bulup, Auzef’e başvuruyor kabul olursa da başka bir üniversite yaz okulundan kaldığı dersi alabiliyor. 1 yaz okulunda 15 akts, eğitim hayatı boyunca toplamda ise 30 aktslik yaz okulundan ders alma şansı tanınıyor. Diğer Aöflerin yaz okulundan da maalesef ders alınamıyor.

İstanbul Üniversitesi Ataaöf’nin diğer aöflerden avantajlı ya da dezavantajlı olan yanları nelerdir?

Auzef’in diğer aöflere göre avantajlı kısmı üstten ders alıyor olabilmek ve bütünleme sınav hakkının olmasını söyleyebiliriz. Dezavantajlı olarak öğrenci işlerine ulaşıp sorun çözdürmek bazen sıkıntılı olabiliyor. Yine dokümanlarındaki düzensizlikte sınavlara çalışırken motivasyon düşürebiliyor. E-diploma sistemine geçtiği için basılı diploma vermemesi de öğrencilerin hoşnut olmadığı durumların başında geliyor.

Mezuniyet şartları nelerdir?

Auzef önlisans ve lisans çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olabilmek için sorumlu olunan tüm derslerin alınması gerekiyor. Şartlı geçme durumu olduğu için şayet son sene ortalamanız 2.0 altında kalırsa DD, DC harf notuyla şartlı geçtiğiniz dersler için ortalamayı 2.0 üstüne çıkarmak adına tekrar sınava girmeniz gerekiyor. Mezuniyet için akts, kredi sayıları DGS ile gelen, ikinci üniversite ile kaydolan ve YKS ile kayıt olanlar için farklı olduğundan yönetmelikten araştırmanızı tavsiye ederim.

Çocuk Gelişimi Stajı

Eğitimin son yılı, bahar döneminde yapılması gereken staj uygulamasında zorunluluk kaldırıldı. Buna göre sadece isteyenler staj yapıyor. Yine detaylarını, merak ettiklerinizi staj döneminde yayınlanan kılavuzdan öğrenebilirsiniz.

Tüm dersler geçilip artık mezuniyet aşamasına gelindiğinde, diplomalar harf notlarının açıklanmasının ardından en erken15 gün içinde Auzef Aksise pdf olarak yüklenmiş oluyor. Herhangi ücret ödemeniz ya da tüm dersleri geçtikten sonra diploma gelsin diye herhangi işlem yapmanız gerekmiyor. Sadece stajla ilgili bir husus var. Staj zorunlu değil. Ancak mezuniyetin işlenebilmesi için okul Aksisteki öğrenme sisteminden staj yapmak istemeyeninde yapmak istemediğini ve sebebini girmesini istiyor. Zaten bu süreçle ilgili zamanı geldiğinde Auzefin web sitesinde gerekli bilgilendirmeler paylaşılıyor. Çokça sorulan, cevabını bulamadığınız ya da kafanızı karıştıran cevaplar bulduğunuz öncelikli konulara kalemimin döndüğünce yer vermeye çalıştım. Bunlara ek olarak merak ettiklerinizi, aklınıza takılan kısımları yorumdan iletebilirsiniz.

2 Yorum

Düşüncelerin bizim için değerlidir.