İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ön Lisans Çocuk Gelişimi Mezunu Devlete Atanabilir mi?

Son güncelleme tarihi 20/07/2024

2 yıllık Çocuk Gelişimi Ön Lisans Bölümü öğrencileri, 0-6 yaş dönemindeki normal gelişim gösteren ve özel eğitime gereksinim duyan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, psiko-motor, sosyal-duygusal, öz bakım) destekleyen, gerek teorik gerekse uygulamalı eğitim programları ile donanımlı, çocuğa, aileye ve topluma yön verebilen “çocuk gelişimi meslek elemanı” olarak yetiştirilmektedir.

Eğitim reformu kapsamında okul öncesi eğitimde okullaşma oranının yüzde yüze çıkarılması hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşmak için okul öncesi eğitimin sürdürülmesinde eğitmen yardımcılarına duyulan ihtiyaç kısa vadede katlanarak artacağı öngörülmektedir. Bu nedenle, Çocuk Gelişimi Ön Lisans Bölümü mezunları, resmi ve özel okul öncesi eğitim merkezlerinde, çocuk kulüplerinde, kreş ve yuvalarda, yetiştirme yurtlarında, anaokullarında eğitici yardımcısı ya da yardımcı öğretmen adıyla görev alabilirler. Ayrıca ön lisans mezunları kamu ve özel sektöre bağlı çeşitli kurum ve kuruluşlarda da görev alma şansı bulabilirler. Bunlara Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık Sosyal Hizmetler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlar, turistik tesislerin çocuk kulüpleri gibi pek çok yeri örnek verebiliriz.

Ön Lisans Çocuk Gelişimi Mezunu Ücretli Öğretmenlik Yapabilir mi?

Ön lisans çocuk gelişimi mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, ücretli öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Ücretli öğretmenlik, resmi olarak atanmamış, sadece belirli bir süre için geçici olarak görevlendirilen öğretmenlerin yapabileceği bir meslektir. Bu nedenle, ön lisans çocuk gelişimi mezunları, eğer atanma şansı bulamamışlarsa veya atanma için gereken şartları tamamlamamışlarsa, geçici olarak ücretli öğretmen olarak görev alabilmektedir. Bunun için herhangi formasyon şartı ve KPSS puanı şartı da yoktur. Zaten Ön lisans mezunları formasyon alamamaktadır. Ön lisans çocuk gelişimi mezunu olup ücretli öğretmenlik yapacakların e-devlet üzerinden giriş yaparak Milli Eğitim Bakanlığı kısmındaki ücretli öğretmenlik başvuru kısmından tercihlerini kaydetmeleri yeterlidir. Sonrasında ihtiyaç durumuna göre başvurulan kuru yetkilileri irtibata geçmektedir.

Çocuk Gelişimi Ön Lisans Mezunu Kamuya Atanabilir mi?

Önlisans Çocuk Gelişimi mezunları, Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek alacakları P93 puanlarıyla bazı devlet kurumları ve kadrolarında çalışma imkanı bulabilmektedir. Ancak ön lisans mezunları için ayrılan kadro sayısı maalesef çok az ve alımlarında 4-5 yılda bir olduğunu hatırlatmak isterim. Yani kamuda çalışma düşüncesi olanların lisans eğitimlerini tamamlamaları avantaj sağlayacaktır. Kamuda çalışılacak bazı kurumlar ise şu şekildedir:

  • Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesindeki çocuk yuvalarında, kreşlerde, çocuk bakım evlerinde ve rehabilitasyon merkezlerinde görev alabilirler.
  • Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerde çocuk sağlığı merkezlerinde çalışabilirler.
  • Belediyelerin bünyesindeki çocuk kulüplerinde ve oyun parklarında, ön lisans Çocuk Gelişimi mezunları çalışabilirler.

Ön lisans mezunlarının devlet kadrolarında çalışma imkanları görüldüğü üzere kısıtlı. Çok sorulan sorulardan devam edecek olursam; daha önce başka bir lisans bölümü bitirmiş, formasyon belgesi almış ve sonrasında ikinci bir üniversite olarak ön lisans çocuk gelişimi okuyup da yine kadrolu öğretmen olunamıyor. Ön lisans çocuk gelişimi bölümünü bitirip formasyon alsam atanır mıyım diyenler içinde ön lisans mezunları formasyon alamadığı için bu da mümkün olmayan durumlardan. Kadrolu öğretmen olarak atanmak için mecburen lisans eğitimini tamamlamanız gerekiyor. Lisan eğitimine tamamlamak için ise Dikey Geçiş Sınavına girilmesi gereklidir. Yine internette dolaşan eski bilgiler kafa karışıklığına yol açabileceği için günümüz şartlarında sadece DGS ile lisansa tamamlayabilirsiniz. Hatırlatmak istediğim son konuda 2014 yılı öncesi çocuk gelişimi ön lisans mezunlarının diploma notları ile sağlık lisans tamamlama kapsamında sınava girmeden lisansa tamamlama hakları bulunuyor. Ancak bu hakta her yıl verilmeyebiliyor.

Bir yorum

Düşüncelerin bizim için değerlidir.