Son güncelleme tarihi 20/07/2024
Çocuk gelişimciler, lisans çocuk gelişimi programından mezun olduktan sonra okul öncesi öğretmenliği, çocuk gelişimi uzmanlığı veya çocuk sağlığı alanlarında çalışma imkanı bulabilirler. Kamuda görev alan çocuk gelişimciler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, kreşlerde, gündüz bakım evlerinde ve çocuk kulüplerinde öğretmen veya çocuk gelişim uzmanı olarak görev alabilmektedir. Özel sektörde ise özel anaokullarında, rehabilitasyon merkezlerinde, özel eğitim kurumlarında, çocuk sağlığı merkezlerinde, çocuk kitapları yayınevlerinde veya oyuncak sektöründe çalışma imkanı bulabilirler.
Özlük haklarına gelince, kamuda çalışan çocuk gelişimciler, memur statüsünde olup, maaş, SSK ve diğer özlük haklarından yararlanır. Özel sektörde çalışan çocuk gelişimcilerin ise maaşları ve özlük hakları işverenleriyle yapılan anlaşmalara ve çalışma koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eğitim alanında çalışmayı düşünenler için lise, önlisans ve lisans mezunu tüm Çocuk Gelişimciler özel kurumlarda formasyon ya da sertifika gibi herhangi bir belge sunmadan öğretmenlik ya da öğretmen yardımcılığı yapabilmektedir. Bunun birazda işveren kurumun inisiyatifinde ilerleyen bir süreç olduğunu da hatırlatmak isterim.
Maaşlar saatlik ücret, yarım zamanlı çalışma ya da asgari ücret şeklinde belirlenebiliyor. SSK girişi de yine karşılıklı anlaşmaya bağlı olarak gelişen bir süreçlerdendir. Bazı işveren SSK yapmak istemiyor bazen de çalışan SSK istemeyebiliyor ama tasvip edilen durumlar değil. Somut veriler duymak isteyenler için özel kurumlarda öğretmenlik yapanlar SSK’lı olarak çalışıp genelde asgari ücret alabilirken deneyimi, tecrübesi ve lisans mezunu olma durumuna göre çalışanlar ise asgari ücretin bir tık üstüne çalışma fırsatı bulabiliyor. Bunun yanında formasyon sahibi olup da rehabilitasyon merkezlerinde görev alanlar için ekstra bazen lojman imkânı da sunan kurumlar olabiliyor.
Çocuk Gelişimi Ücretli Öğretmenlik Maaşları
Ücretli öğretmenlik için haftalık 30 saat derse giren bir ücretli öğretmenin 19 bin 250 TL gibi bir maaş aldığı paylaşılıyor. Kariyer sitelerinden elde edilen verilere göre özel sektörde Anaokulu müdürü unvanıyla çalışan birisi minimum 30 bin TL maaş alırken, Çocuk Gelişimi uzmanı unvanıyla çalışan birisi ise minimum 16-17 bin TL gibi bir ücret almaktadır. Kamuya öğretmen olarak atananlarla devam edecek olursak; Lise çocuk gelişimi meslek bilgisi dersine giren bir öğretmenin ve devlette çalışan okul öncesi öğretmeninin ek ücretleri olmadan hesaplanan maaşının 35 bin TL üstünde olduğu paylaşılıyor. Burada gerek meslek lisesine atanmak için gerek okul öncesine atanmak için formasyon şartı olduğunu da hatırlatmış olayım.
Sağlık Bakanlığı Çocuk Gelişimci Maaşları
Sağlık alanında kamuya yeni atanmış lisans mezunu bir çocuk gelişimcinin ortalama maaş bilgisi 32-35 bin TL civarındayken özel sektörde görev almaya başlayacak çocuk gelişimcilerin maaşları ise çalışılan kurumun ücret politikasına göre asgari ücret bandında başlayıp mezunun kendisine kattıklarına göre 17-20 bin TL arasında olduğu paylaşılan bilgilerden. Çocuk kitabı yazarlığı, eğitsel materyal tasarımcılığı, proje yöneticiliği gibi özel sektörde iş imkânı bulabileceğiniz alanlardaki maaşlarda minimum 17 bin TL ve üzerinde olabilmekte. Yani özetle şunu diyebiliriz; özel sektörde tatmin eden ücretlere çalışabilmek için mezun sayısının fazlalaştığı Çocuk Gelişimi alanında kendinize sürekli yatırım yapmanız yararınıza olacaktır. Paylaşılan veriler Ocak 2024 itibariyle ulaşılanlardır. Yorum kısmından farklı fikirleri ve bilgileri paylaşıp katkıda bulunabilirsiniz.
İlk yorum yapan siz olun