Son güncelleme tarihi 24/08/2024
Atatürk Üniversite Açıköğretim Fakültesi bünyesinde Çocuk Gelişimi Önlisans ve 2020 eğitim yılı itibariyle öğrenci kabulüne başladığı Çocuk Gelişimi lisans programlarına iki şekilde kayıt olma imkânınız bulunuyor. İlki hepinizin de bildiği üniversite sınavına girip, tercih yapıp puanınız yeterli gelirse yerleşebilmek diğeri ise daha önce üniversite bitirmiş olmak ya da şu an halihazırda bir üniversite okuyor olup ikinci üniversite kayıtları kapsamında kaydolabilmek. Peki kayıt süreçleri nasıl işler? Atatürk Üniversitesi AÖF’de öğrencilik nasıldır? Dersler nasıl işlenir? Sınavlara nasıl hazırlanılır? Kaynak kitap nereden temin edilir? Zorunlu çocuk gelişimi stajı var mıdır? Gibi öğrencilerin internetten çokça sorguladığı soruların cevaplarını bulabileceği paylaşımımla sizleri baş başa bırakıyorum.
Üniversite Sınavına Girip Çocuk Gelişimi Bölümünü Tercih Etmeyi Düşünenler
Lise mezunu olanların Atatürk Üniversitesi AÖF önlisans çocuk gelişimi bölümüne yerleştirilme işlemleri, öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS (TYT) puanları dikkate alınarak merkezi yerleştirilme yolu ile ÖSYM tarafından yapılıyor. Geçmiş yıllarda geçerli olan, meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümünden mezun olanların sınavsız geçiş hakkı artık bulunmuyor. Düz yani alansız liseden mezun olanlarında, meslek lisesinden çocuk gelişimi alanından mezun olanların da mecbur üniversite sınavı girmesi gerekiyor. Yine aynı şekilde lisans çocuk gelişimi bölümü düşünenlerinde yerleştirilme işlemleri de Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS (AYT) eşit ağırlık puanları dikkate alınarak merkezi yerleştirilme yolu ile ÖSYM tarafından yapılıyor. Buna göre ilk defa üniversite okuyacak kişiler üniversite sınavı YKS başvurularını ÖSYM’nin resmî sitesi üzerinden yapabilirler. Başvurular genelde kış aylarına denk gelip sınavlar ise haziran ayında gerçekleştirilmektedir. Güncel takvimi de yine ÖSYM’nin resmî web sitesinden takip edebilirsiniz.
Yeterli olabilecek puanı alıp tercih zamanı başladıktan sonraki sürece geldiğinizde yapacaklarınız yine ÖSYM’nin sitesi üzerinden tercih formunuzu doldurup sonuçların açıklanmasını beklemek olacak. Eğitime uzun yıllar ara verenler için değişen süreçler olduğu için detaylı olarak paylaşıyorum. Eski yıllarda çünkü tercihler için yazılı forum doldurulup sonrasında yerleştirme sonuçları da eve posta ile gönderilirdi. Ancak günümüzde tüm sınav kayıt, sonuç, tercih verme ve yerleştirme işlemleri web siteleri üzerinden yapılmaktadır. YKS ile Atatürk Üniversitesi AÖF çocuk gelişimi önlisans/lisans bölümüne yerleşmeye hak kazananların üniversiteye kayıt aşamasında hangi işlemleri yapacağı da yerleştirme takvimi zamanı üniversitenin resmî sitesinde kılavuz şeklinde paylaşılıyor.
İkinci Üniversite Olarak Çocuk Gelişimi Bölümü Okumak
Herhangi bir önlisans programından yani üniversitelerin iki yıllık programlarından mezun olan ya da öğrenciliği devam edenler Ataaöf önlisans çocuk gelişimi bölümüne, herhangi bir lisans programından yani üniversitelerin dört yıllık programlarından mezun olan ya da hala öğrenciliği devam edenler ise Ataaöf önlisans veya lisans çocuk gelişimi bölümüne Sınavsız İkinci Üniversite fırsatıyla kaydolabiliyor. İkinci üniversite kayıtlarıyla ilgili işlemler ise genelde Mayıs- Eylül ayları arası Atatürk Üniversitesi web sitesi üzerinden ön kayıtlar alınırken resmi kayıt işlemleri ise Ekim ayı ortasına kadar devam ediyor. Yine kaydolmayı düşünenler için nasıl kayıt olabileceklerini anlatan, rehber nitelikteki kayıt kılavuzu üniversitenin resmi sitesi üzerinden öğrenciler ile paylaşılıyor. Öğrenciliği resmi olarak başlayanların bundan sonraki süreçte karşılaşacaklarıyla ilgili merak ettiği konuları ise soru cevap şeklinde paylaşıyor olacağım.
DİKKAT: Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 05.06.2024 tarihli toplantısında almış olduğu karar gereğince 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Fakültemiz bünyesinde yer alan Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji ve Tarih Lisans Programlarına ikinci üniversite kapsamında sadece lisans programlarından mezun olmuş 35 yaş ve üzeri adaylar kayıt yaptırabileceklerdir.
Daha önce bitirdiğim üniversitede aldığım dersleri tekrar almak istemiyorum, nasıl muaf olabilirim?
kinci üniversite olarak kaydolan, daha öncesinde bir üniversiteden mezun olan ya da hali hazırda bir üniversitenin artık son sınıfında olup benzer dersleri alanlar sadece Türk Dili, İnkılap ve İngilizce derslerinden muafiyet verilmektedir. Bu tüm aöflerde geçerli olan bir kuraldır. Muafiyet için eğer diğer üniversite bilgileriniz e-devlet YÖK kısmından girdiğinizde mezun ya da öğrencilik olan üniversiteler arasında görünüyorsa yukarda belirttiğim 3 dersten muafiyetiniz otomatik olarak yapılıyor. Ancak diğer üniversite bilgileri sistemde görünmeyenlerin dilekçe ve transkriptleri ile muafiyet taleplerini iletmesi gerekiyor.
Atatürk Üniversitesi Aöf Çocuk Gelişimi Lisans Bölümü DGS ile öğrenci alıyor mu?
2020 yılı itibariyle öğrenci kabulüne başlayan Aataaöf lisans çocuk gelişimi bölümüne YKS ya da ikinci üniversite kayıtları kapsamında kaydolabiliyorsunuz. Önlisans çocuk gelişimi bölümünü Ataaöf’den okumuşta olsanız maalesef ne DGS ile ne de sınavsız olarak yani Sağlık Lisans Tamamlama kapsamında Ataaöf’de 4 yıla tamamlama imkânı şimdilik bulunmuyor. DGS ile 4 yıllık çocuk gelişimine tamamlamak isteyenler dilerse İstanbul Üniversitesi Auzef lisans çocuk gelişimi bölümüne DGS ile geçiş yapabilir ve önlisans eğitimlerini 2 yıl daha okuyup lisansa tamamlayabilirler.
Derslerin işleyişi nasıl oluyor, kitap veriliyor mu, sınavlara nasıl hazırlanabiliriz?
Teknolojinin nimetlerinden yararlandığımız günümüzde tüm aöfler artık basılı materyal vermeyip kendi öğrenci sistemleri üzerinden ders kitaplarını pdf olarak paylaşıyor. Basılı olarak kitap isteyenler ise bu pdfleri dilerlerse kendisi çıktı alabiliyor ya da Ataaöf online kitap satış sitesinden kitap siparişlerini verebiliyor. Pdflerin yanı sıra LMS sistemi üzerinden vize, final ve bütünleme sınavları döneminde online deneme sınavları da yükleniyor. Sistemdeki pdflerin ilerleme kısımları mevcuttur. Bunun %100 olması ya da çözdüğünüz denemelerden aldığınız puanların not ortalamanıza etkisi yoktur. Aöf eğitiminde ders geçmek için sadece gireceğiniz sınavların puanları etkilidir.
Sınavların ortalamaya etkisi nedir, kaç puan alırsak bir dersten geçeriz, sınıfta kalma var mıdır?
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim fakültesinde vize, final ve bunların sonucuna göre dersten kalanlar bütünleme sınavına girebiliyor. Vize sınavının %30’u, final ya da kalıpta girmek zorunda olursanız bütünleme sınavının %70’i alınıp ortalamanız belirleniyor. Ders geçme de sabit bir geçme notu olmayıp, çan sistemi mantığında bağıl değerlendirme geçerlidir. Yani bir dersten yukardaki yüzdeliklerine göre örneğin 40 ortalama ile geçebilirken şayet çan eğrisi yüksekse 60 ortalama ile kalınabiliyor. Bir dersten ya da tüm derslerden kalmak sınıfta kalma nedeni değildir. Sistem lisedeki gibi işlemiyor. Kalan dersi diğer yıl alttan ders olarak yine alabilirsiniz.
Üstten ders alıp erken mezun olma var mı, alttan kaç ders alabilirim, mezuniyet için tek ders sınavı var mı, kalan dersler için ya da erken mezun olabilmek için yaz okulu açılıyor mu?
Atatürk Üniversitesi Aöf’de üstten ders alma bulunmuyor. Alttan kalan derslerinizi de güz döneminden kalanı güzde, bahar döneminden kalanları ise bahar döneminde alabilirsiniz. Tek sıkıntı alttan çok fazla ders bırakırsanız üstten derslerinizi almaya kredi kalmayacağı için okulunuz uzayabilir.
Atatürk Üniversitesi Ataaöf’nin diğer aöflerden avantajlı ya da dezavantajlı olan yanları nelerdir?
Ataaöf’nin diğer aöflere göre avantajları arasında bütünleme hakkı olması öğrencilerin tercih sebeplerinden birisi. Sınavlara çalışabilmeniz için online deneme modülü olması da sınav hazırlık sürecinde faydalı oluyor. Dezavantajlı olarak öğrenci işlerine ulaşıp sorun çözdürmek bazen sıkıntılı olabiliyor ama genel anlamda oturmuş bir sisteme sahip aöflerden olduğu söylenebilir.
Mezuniyet şartları neler, diploma alabilmek için para ödüyor muyuz, diplomalar basılı olarak veriliyor mu, ne kadar sürede diplomamızı alabiliyoruz?
Ataaöf önlisans ve lisans çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olabilmek için sorumlu olunan tüm derslerin alınması gerekiyor. Şartlı geçme durumu olmadığı için mecburen tüm derslerin minimum CC harf notu ile geçilmesi gerekiyor. FF olan ders kalırsa zaten mezun olunmuyor.
Mezun olmasına birkaç dersi kalanlar için 3 ders sınavı vardır. Buna göre en az 1 dersten en fazla 3 dersten sınava girebilirsiniz. Herhangi başvurusu ya da ekstra ücreti yoktur. Ödediğiniz harç karşılığı okulunuzun size sunduğu imkanlardandır. Ara sınıflardaki öğrenciler seneye almayım diye ara dönemde bu sınava giremez. Sadece 2 ya da 4 yıllık okul sürecinde son sınıfa kadarki tüm derslerini alıp en fazla 3 dersini verememiş olanlar girebilir. Üç ders sınavından da geçemezseniz okulunuz uzamış olur ve kalan dersler hangi döneme aitse sil baştan harç ödeyip yeniden o dersleri almanız gerekir.
Yaz okulu Atatürk Üniversitesi Ataaöf’de 2 defadır talep üzerine açıldı. 2022-23 eğitim yılında da açılacağı duyuruldu. Bu sayede isteyenler üstten ders alıp erken mezuniyet şansını yakaladı, isteyenler alttan kalan derslerini alıp döneminin uzamasını engelledi. Sürekli olan bir uygulama olmadığı için her yıl açılır diyemiyoruz. Açılırsa şartları gereği öğrenciye tabii avantaj sağlayan bir hak olduğunu belirtmek isterim.
Tüm derslerinin verip mezuniyet aşamasına gelenlerin diplomaları maksimum 3 aya kadar sistemde kayıtlı adreslerine PTT kargo ile gönderiliyor. Herhangi ücret ödemeniz ya da tüm dersleri geçtikten sonra diploma gelsin diye herhangi işlem yapmanız gerekmiyor. Çokça sorulan, cevabını bulamadığınız ya da kafanızı karıştıran cevaplar bulduğunuz öncelikli konulara kalemimin döndüğünce yer vermeye çalıştım. Bunlara ek olarak merak ettiklerinizi, kafanıza yatmayan kısımları yorumdan iletebilirsiniz.
[…] diğer aöflere göre avantajlı kısmı üstten ders alıyor olabilmek ve bütünleme sınav hakkının olmasını […]