Son güncelleme tarihi 24/08/2024
Birden Fazla Tutkunuz Var mı? Sınavsız İkinci Üniversite İle İlgi Alanlarınızı Birleştirin
Artan talep ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda ikinci üniversite programları, önemli bir alternatif haline gelmiştir. Peki, ikinci üniversite nedir ve nasıl kayıt olabilir siniz? Daha önce aldığınız derslerden muafiyet haklarınız neler? Lisans Çocuk Gelişimi için Auzef mi Ataaöf mi? Gelin birlikte inceleyelim.
İkinci üniversite, bir öğrencinin zaten bir üniversite diplomasına sahip olması veya bir üniversite öğrenciliği devam etmesine rağmen başka bir alanda önlisans ya da lisans düzeyinde eğitim almaya karar vermesi durumunda tercih edilen bir eğitim şeklidir. Bu tür programlar, öğrencilere tekrar üniversite sınav stresi yaşamadan farklı bir alanda uzmanlaşma şansı tanırken mevcut becerilerini ve deneyimlerini geliştirme imkanı sağlar. Ayrıca örgün eğitim programlarına katılamayacak durumda olanlar, çalışanlar veya uzak yerleşimli öğrenciler için de Açık Öğretim Fakülteleri’nin ikinci üniversite programları büyük bir kolaylık sağlar. Sırasıyla İstanbul Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültelerinde bulunan ve ikinci üniversite olarak okuyabileceğiniz çeşitli lisans ve önlisans bölümlerini, aşağıda ekli bağlantılardan tıklayıp okulların resmi sitesinden inceleyebilirsiniz.
Ankara Üniversitesi (Ankuzef)
Başvuru Tarihleri: 7 Ağustos – 30 Eylül 2023
Genel Bilgiler
- Vize, final, bütünleme ve mezun durumundaki öğrenciler içinde üç ders sınavı vardır.
- Sınavlar yüz yüzedir. (Olağan durumlar hariç)
- Bütünleme ve üç ders sınavları Ankara’da olur. Sınav dönemi değişiklik olursa da duyurusu olur.
- Açıköğretim olduğu için derslere katılım zorunluluğu yoktur.
- Yaz okulu uygulaması yoktur.
- Diğer sık sorulanlar için tıklayınız.
Anadolu Üniversitesi (Anadolu Aöf)
Başvuru Tarihleri: 21 Ağustos – 16 Ekim 2023
Genel Bilgiler
- Vize ve final sınavı yapılır. Bütünleme ve üç ders sınavı yoktur.
- Sınavlar yüz yüzedir. (Olağan durumlar hariç)
- Vize, final ve yaz okulu sınavları 81 ilde ve talebe göre ilçelerde de olur.
- Açıköğretim olduğu için derslere katılım zorunluluğu yoktur.
- Yaz okulu uygulaması vardır.
- Diğer sık sorulanlar için tıklayınız.
Atatürk Üniversitesi (Ata Aöf)
Başvuru Tarihleri: 29 Ağustos – 2 Ekim 2023
Genel Bilgiler
- Vize, final, bütünleme ve mezun durumundaki öğrenciler içinde üç ders sınavı yapılır.
- Sınavlar yüz yüzedir. (Olağan durumlar hariç)
- Vize, final ve bütünleme sınavları 81 ilde, üç ders sınavı belirli illerde olur.
- Açıköğretim olduğu için derslere katılım zorunluluğu yoktur.
- Yaz okulu uygulaması okul yönetiminin kararına göre verilir. Her yıl açılmaz.
- Diğer sık sorulanlar için tıklayınız.
İstanbul Üniversitesi (Auzef)
Başvuru Tarihleri: 7 Ağustos – 7 Ekim 2023
Genel Bilgiler
- Vize, final, bütünleme ve mezun durumundaki öğrenciler içinde üç ders sınavı yapılır.
- Sınavlar yüz yüzedir. (Olağan durumlar hariç)
- Vize, final ve bütünleme sınavları 81 ilde, üç ders sınavı belirli illerde olur.
- Açıköğretim olduğu için derslere katılım zorunluluğu yoktur.
- Yaz okulu uygulaması yoktur. Ancak örgün üniversitelerin yaz okulundan kaldığınız dersleri alma hakkınız vardır.
- Diğer sık sorulanlar için tıklayınız.
- Sınavsız öğrenci kabul eden lisans çocuk gelişimi programı İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef) ve Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde (Ataaöf) vardır.
- Auzef’te kontenjan kısıtı yokken, Ataaöf lisans çocuk gelişimi için ikinci üniversite olarak kısıtlı sayıda öğrenci kabul etmektedir. (Not: Lisans ÇG’ye, YKS yerleştirmeleri sonrası kalan kontenjanlarına ikinci üniversite ile kayıt olunabiliyor.)
- Önlisans çocuk gelişimine kayıt olmak isteyenler ise yine Auzef ya da Ataaöf’den ikinci üniversite olarak kontenjan kısıtı olmadan kayıt olabilirler. Anadolu Aöf ise önlisans çocuk gelişimi bölümüne sadece YKS ile öğrenci kabul etmektedir. Öğrencilerin en çok tercih ettiği iki üniversitenin, çok araştırılan konularının benzer durumları ve farklılıkları ile devam edelim.
Auzef Sınavsız Çocuk Gelişimi
Ataaöf Sınavsız Çocuk Gelişimi
Benzer Koşullar
- DİKKAT: Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 05.06.2024 tarihli toplantısında almış olduğu karar gereğince 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren AÖFlerde yer alan Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji ve Tarih Lisans Programlarına ikinci üniversite kapsamında sadece lisans programlarından mezun olmuş 35 yaş ve üzeri adaylar kayıt yaptırabileceklerdir.
- Auzef ve Ataaöf‘de sınavsız lisans ya da önlisans çocuk gelişimi okuyabilmek için diğer AÖF’lerde ya da örgün üniversitelerde aktif ya da pasif üniversite öğrenciliğinizin olması gerekiyor.
- Diğer üniversitelerde öğrenciliği olanlar ya da mezun olanlar aldığı benzer ana derslerden maalesef muafiyet talep edemiyor.
- Herhangi bir lisans öğrenciliği ya da mezuniyeti üstünden ikinci üniversite olarak kayıt olup örneğin istatistik, gelişim psikolojisi, yönetim, girişimcilik gibi dersleri daha önce alanlar bu derslerden muaf olamıyor. (AÖF’lerin katı ve sevilmeyen kuralıdır)
- İkinci üniversite ile kayıt olanlar, sadece Türk Dili, İnkılap ve İngilizce derslerinden muaf olabiliyor. Bu derslerde zaten dönemlere dağıtıldığı için muaf edilseniz bile okulu erken bitirmenize imkan tanımıyor.
- Daha öncesinde herhangi üniversitede önlisans çocuk gelişimi okuyanlar, varsa başka bir lisans mezuniyetleri üstünden ikinci üniversite olarak lisans çocuk gelişimine kayıt olmak isterlerse onlarında önlisans çocuk gelişimi okurken aldığı benzer dersleri sayılmayıp yine birinci sınıftan başlatılıyorlar.
- İkinci üniversite her halükarda öğrencileri birinci sınıftan başlatıp, 4 yıl eğitim süresine tabi tutuyor.
- AÖF’ler basılı kitap-kaynak vermiyor. Öğrenme sistemleri üzerinden ders pdflerini yüklüyorlar. İsteyen öğrenciler kendi imkanlarıyla çıktı alabiliyor.
- Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi okulun adının açıklamasıdır. Mezunlar eğitim fakültesi mezunu sayılmıyor.
- Bölüm sağlıkla ilgili bölüm olmasına rağmen Açıköğretim fakültesine bağlı okunacağı için sağlık bilimleri fakültesi mezunu da sayılmıyorsunuz. Ancak Sağlık Bakanlığı atamalarında lisans çocuk gelişimi mezuniyetinizle atama hakkınız bulunuyor.
- Formasyon alarak ya da daha öncesinde eğitim fakültesi mezuniyetiniz varsa öğretmenlik ataması içinde hakkınız oluyor.
- Pedagojik formasyon derslerinin seçmeli ders olarak alınması sadece örgün üniversitelerde geçerli olduğundan, AÖF öğrencileri mezun olduktan sonra üniversitelerin açacağı formasyon programlarına kayıt olabilirler.
Farklı Koşullar
Auzef Sınavsız Çocuk Gelişimi
- Dönemden ya da alt dönemde kaldığınız derslerinizi isterseniz başka üniversitelerin yaz okullarından alabiliyorsunuz.(AÖF yaz okulları hariç)
- Erken mezun olabilmek için üst dönemdeki derslerinizi yaz okulundan alıp, erkenden mezun olma şansınız bulunmuyor. Auzef sadece kaldığınız dersleri başka üniversite yaz okulundan almaya izin veriyor.
- Yaz okulu araştırma, bulma ve kayıt işlemlerini de öğrencinin sorumluluğuna bırakılıyor. Benzer içerikli yaz okulu bulup, bunun belgesini Auzef aksisten yüklüyorsunuz. Onay verilirse alabiliyorsunuz.
- Çocuk gelişimi stajı zorunlu olmadığından ve yapılsa da notunuza etkisi olmadığından staj öğrencinin tercihine bırakılmıştır.
- Mezunlarına basılı diploma göndermiyor. E-diploma olarak Auzef Aksise yüklüyor.
Ataaöf Sınavsız Çocuk Gelişimi
- Sınav dönemleri öğrenme sistemine online deneme sınavları yükleniyor.
- Ataaöf’de bazı yıllar okul yönetimi kararıyla yaz okulu açılmaktadır ve yaz okulunda üst yarıyıllardan olan dersleriniz de açılırsa erkenden dersleri verme şansınız olabiliyor.
- Çocuk gelişimi stajı şuan için zorunlu olarak görülüyor ancak detaylı açıklamasının Ağustos ayı içerisinde yapılacağı paylaşılmıştır.
- Mezunlarına basılı diploma gönderiyor.
✎ Aklınıza takılan, merak ettiğiniz ya da eklemek istediğiniz konuları yorumdan paylaşabilirsiniz.
mimar sinan matematik mezunuyum. 2. üniversite olarak çocuk psikolojisi okumak ve pedagog olmak istiyorum. mümkün mü?
Çocuk psikolojisi diye bir bölüm yok. Açıköğretimden Çocuk Gelişimi okuyabilirsiniz ve eğer çalışabilecek kurum bulursanız da özelde çocuk gelişimci olarak çalışabilirsiniz ya da devlete atanıp çocuk gelişimci olabilirsiniz. Türkiye pedagog diye bir meslek tanımı yoktur.