Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim Programlarında Formasyon
Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında öğrenim gören öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ve Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabileceklerdir. Başka bir düzenleme gelene kadar şimdilik eski sistem, aöf öğrencileri için devam ediyor olacaktır. Seçmeli ders olarak formasyon alma sadece örgün öğretim gören öğrenciler içindir.
Formasyon veren üniversitenin bulunması ve hangi şartlarla öğrenci kabul ettiği öğrencinin araştırma sorumluluğunda olan durumlardır. Güncel formasyon ilanları gelmeye başladıkça sitemizde yayınlanacaktır. Pedagojik formasyon konusunda sık sorulan soruları sizler için derledik. Aklınıza takılan konuları yorumlardan iletebilirsiniz.
- Pedagojik formasyon programları, hangi alanlarda ve neye göre açılıyor?
Pedagojik formasyon programları, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından belirlenen lisans programları ve ilgili ders çizelgesi dikkate alınarak açılmaktadır. Bu çizelge zaman zaman güncellenir ve programlar bu çizelgedeki lisans alanlarına göre açılır.
- Pedagojik formasyon programlarına kimler başvurabilir?
Pedagojik formasyon programlarına, belirtilen karar ve çizelgede yer alan lisans programlarının öğrencileri ve mezunları başvurabilir.
- Açık öğretim fakültelerinin (AÖF) mezunları da pedagojik formasyona başvuru yapabiliyor mu?
Eğer AÖF programları içinde yer alan lisans programları, pedagojik formasyon programı açılan alanlara dahil ise, AÖF mezunları da başvuru yapma hakkına sahiptir.
- Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanlar da pedagojik formasyon programına başvurabilmekte midir?
Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanlar, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan alan denkliklerine sahipse, pedagojik formasyon programına başvurabilirler.
- Pedagojik formasyon programının kontenjanları neye göre belirleniyor?
Pedagojik formasyon programlarındaki kontenjanlar, üniversitelerin talepleri, kapasiteleri ve ilgili alanda lisans eğitimi gören öğrenci ve mezun yoğunluğu gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir.
- Neden her üniversitede pedagojik formasyon programı açılmamaktadır?
Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca, yeterli öğretim üyesi bulunmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.
- Bazı alanlarda neden pedagojik formasyon programı açılmamaktadır?
Pedagojik formasyon programı, MEB Talim ve Terbiye Kurulu kararında belirtilen alanlarda açılabilmektedir. Eğer bir alan o kararda yer almıyorsa, o alanda pedagojik formasyon programı açılmamaktadır.
- Her öğrenci ya da mezun kendi üniversitesinde pedagojik formasyon eğitimi almak zorunda mıdır?
Her öğrenci veya mezun, kendi üniversitesi dışında pedagojik formasyon programı açan diğer üniversitelere de başvurabilir. Program açılan her üniversite, kendi lisans öğrencilerine ayrılan kontenjanın yanı sıra dışardan başvuran adaylara da kontenjan ayırmaktadır.
- Pedagojik formasyon programı mezunları hangi meslekleri icra edebilir?
Pedagojik formasyon programını tamamlayan mezunlar, eğitim sektöründe öğretmenlik, rehberlik, özel eğitim gibi alanlarda çalışma imkanına sahip olabilirler. Ayrıca, pedagojik formasyon programı, eğitimle ilgili becerileri geliştirmek ve pedagojik bilgiyi artırmak amacıyla diğer meslek gruplarından da katılımcıları kabul edebilir.
- Pedagojik formasyon programı süresi ne kadardır?
Pedagojik formasyon programının süresi genellikle bir yarıyıl veya bir akademik dönem kadardır. Program içeriği ve süresi üniversitelere göre değişebilir.
- Pedagojik formasyon programı sonunda bir diplomanın verilmesi gerekiyor mu?
Pedagojik formasyon programını başarıyla tamamlayan öğrencilere, programı düzenleyen üniversite veya fakülte tarafından bir pedagojik formasyon sertifikası veya diploması verilir. Bu belge, eğitim sektöründe çalışma veya ilerleme için önemli bir belge olarak kabul edilir.
- Pedagojik formasyon programlarının ücreti neye göre belirlenmektedir?
Pedagojik formasyon programına kaydolan öğrencilerden alınabilecek ücret, ilgili eğitim-öğretim yılında Eğitim Fakülteleri için tespit edilen İkinci Öğretim Öğrenim Ücretinin en fazla iki katına kadar olabilir.
- Muafiyet için nasıl başvurulur ve muafiyet durumunda ücret iadesi yapılır mı?
Programa başlayan öğrenciler, her dönemin ilk haftası içinde bazı derslerden muaf olmak için başvuruda bulunabilir. Muafiyet durumunda ücret iadesi yapılmaz.
- Öğretmenlik yapanlar hangi durumlarda Öğretmenlik Uygulaması dersinden muaf tutulabilir?
Özel öğretim kurumlarında veya Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda en az bir öğretim yılı boyunca öğretmenlik yaptığını belgeleyenler Öğretmenlik Uygulaması dersinden muaf tutulabilir. Ayrıca, pedagojik formasyon derslerinin alındığı dönemde MEB’e bağlı okullarda ücretli öğretmenlik, özel öğretim kurumlarında sözleşmeli öğretmenlik veya Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an Kursu Öğreticiliği yapanlar da muafiyet hakkına sahiptir.
- Aynı pedagojik formasyon eğitimine dayalı olarak birden fazla alanda sertifika belgesi düzenlenebilir mi?
Hayır, aynı pedagojik formasyon eğitimine dayalı olarak birden fazla alanda sertifika belgesi düzenlenemez.
- Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarına kayıtlı lisans öğrencileri, yatay geçiş yoluyla başka bir yükseköğretim kurumuna geçtiklerinde ne olur?
Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarına kayıtlı lisans öğrencileri, yatay geçiş yoluyla başka bir yükseköğretim kurumuna geçtiklerinde, varsa ilgili yükseköğretim kurumunun pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına da yatay geçiş yapmış sayılırlar. Bu durumda, lisans programları arasındaki yatay geçiş hükümleri uygulanır. Aynı şekilde öğrenci değişim programları için de benzer hükümler geçerlidir.
- Çift ana dal yapan birisi formasyona istediği programından başvuru yapabilir mi?
Öğrencinin devam ettiği ya da mezun olduğu ana dal lisans programı, program açılan alanlar içinde yer almıyorsa ve öğrenci pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı açılan bir lisans programında çift ana dal yapıyor ya da yapmışsa, çift ana dal yaptığı alandan programa başvurabilir. Öğrencinin kayıtlı olduğu ana dal lisans programı ile çift ana dal yaptığı lisans programının ikisi de TTKB tarafından hazırlanan çizelgede yer alıyorsa, her iki programdan birini tercih ederek programa başvurabilir.
- Bir bölümden aldığım pedagojik formasyon belgesi başka bir bölüm için de geçerli sayılır mı?
MEB Talim Terbiye Kurulunun 80 sayılı kurur kararlarının 8. maddesinde şu ifade geçmektedir: “Birden fazla alanda öğretmenliğe başvuru hakkı bulunanların, bu alanlardan birine ait pedagojik formasyon belgesi diğer alanlar için de geçerlidir.” Bu cümleye istinaden bir bölümden alınan pedagojik formasyon belgesinin farklı alanlarda da geçerli olacağı son derece açıktır.
- Pedagojik formasyon sertifikam olmadan da atanabilir veya KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri ve Alan sınavlarına gireblir miyim?
Elbette sınava girebilirsiniz. Ancak atamanız ikinci öncelik olarak geçerli olacaktır. Bu durumda Eğitim Fakültesi mezunları ve Pedagojik Formasyon sertifikası olanlar birinci önceliktir.
- Lisans mezunuyum ve ayrıca başka bir bölümden Önlisans diplomamda var. Lisans bölümüm üzerinden formasyon alıp önlisans bölümümden öğretmenlik yapabilir miyim? Atama hakkım olur mu?
Formasyon sadece lisans mezunlarını verilir. Önlisans mezunları formasyon alamaz ve lisans bölümleri üzerinden aldıkları formasyon ile öğretmenlik yapamaz. Formasyonunuzu sadece öğretmenliğe uygun görülen lisans bölüm/bölümleriniz için kullanabilirsiniz.
İlk yorum yapan siz olun