Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlik kadroları, Sağlık Bakanlığının Çocuk Gelişimcisi kadroları ile diğer bakanlıklara yapılan Çocuk Gelişimcisi atamaları için geçerli bir KPSS puanına sahip olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Öğretmenlik atamaları için her yıl yapılan KPSS sınavında elde edilen puanlar bir yıl boyunca geçerlidir. Sınava katılmak isteyenler lisans programlarını tamamlamış olmalı veya sınava başvuru anında mezun durumda olmamış olsalar bile sınavın geçerlilik süresi içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olmalıdırlar. Çeşitli bakanlıkların Çocuk Gelişimcisi kadrolarına atanmak isteyenlerin ise çift yıllarda yapılan KPSS’ye girmeleri gerekir. Peki başarılı bir sınava hazırlık süreci için hangi kaynakları takip etmeli, hangi hocaları dinlemeli diye araştırma yapanlar için umarım faydalı olabilecek rehberlik yazımı sizlerle paylaşıyorum.
Daha önce lisans çocuk gelişimi mezunlarının kamu atamaları hakkında detaylı bir içerik paylaşmıştım. Göz atmak isteyenler tıklayınız.
KPSS hazırlık sürecinde Öğretmenlik ya da Çocuk Gelişimcisi atamasıyla ilgili bir hedef belirleyip ona göre yol alacaklar için atanmak istedikleri alanla ilgili hangi testler çözülmeli, çözülecek testler hangi konuları kapsıyor, hangi yıllardaki hangi KPSS türüne girilmeli gibi sorularınızın cevaplarından kısaca bahsedeyim▶️
Çocuk Gelişimcisi unvanı, Çocuk Gelişimi meslek lisesi öğretmenliği ya da Okul Öncesi Öğretmenliği için yapılan atamalara başvurmak isteyenlerin KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) sınavına hazırlık ve atama süreci hakkında bilmeniz gerekenler:
- Başvuru Süreci: Çocuk Gelişimcisi atamaları için 2 yılda bir yapılan yani çift yıllarda yapılan KPSS B grubu diye geçen sınavına girmeniz gerekmektedir. Bu sınav, sadece Genel Yetenek(Türkçe-Matematik), Genel Kültür (Tarih-Coğrafya-Vatandaşlık) testlerini içermektedir. Lise Çocuk Gelişimi öğretmenliği ya da Okul Öncesi Öğretmenliği için ise her yıl yapılan KPSS’ye girilmesi gerekir. Meslek lisesi Çocuk Gelişimi öğretmenliği için KPSS GK-GY ve Eğitim Bilimleri testleri çözülmelidir. Okul Öncesi Öğretmenliği için KPSS GK-GK-Eğitim Bilimleri ve Okul Öncesi ÖABT testleri çözülmelidir.
- Eğitim ve Diğer Şartlar: Öğretmenlik atamaları için pedagojik formasyon sahibi olmanız gerekir. Daha önce eğitim fakültesinden mezun olan ya da başka bölümünden formasyon alanlarında belgeleri geçerlidir. Sağlık Bakanlığına Çocuk Gelişimcisi olarak atanmak için lisans mezunu olmanız yeterlidir. Sağlık atamasında formasyon şartı yoktur. Denver testi gibi çocuklara uygulanacak testlerin alınmış olması şartı da yine sağlık ya da diğer bakanlık atama şartlarında yoktur. Atandıktan sonra da alabilirsiniz.
- Yaş Şartı ve Atama Takvimi: Yaş şartı ve atama takvimi hakkında daha fazla bilgiyi ÖSYM’nin web sitesine tıklayınız. Atama şartları, atama kılavuzlarında detaylıca yazmaktadır. Değişiklikler olabileceği için bu bilgileri direkt güncel kılavuzlardan okuyunuz.
Öncelikle çözeceğiniz testlerin içeriğinde hangi konulardan sorumlusunuz onları tablo tablo sizlerle paylaşıyor olacağım. Sonrasında ise dershaneye gitme imkanı olmayanlara, ücretsiz bir şekilde sınava hazırlanmalarında rehberlik edecek hocaların ders video önerilerini en çok tercih edilenden başlayıp sırasıyla yer veriyor olacağım.
KPSS GENEL KÜLTÜR-GENEL YETENEK KISMI KONU DAĞILIMLARI
KPSS Türkçe Konu Dağılımı (30 soru)
- Sözcükte Anlam
- Cümlenin Anlam
- Sözcük Türleri
- Sözcükte Yapı
- Cümlenin Ögeleri
- Ses Olayları
- Yazım Kuralları
- Noktalama İşaretleri
- Paragrafta Anlam
- Paragrafta Anlatım Yolları, Biçimleri
- Sözel Mantık
KPSS Matematik Konu Dağılımı (Matematik +Geometri 30 soru)
- Temel Kavramlar
- Rasyonel Sayılar
- Ondalık Sayılar
- Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Çarpanlara Ayırma
- Denklem Çözme
- Sayı Problemleri
- Yaş Problemleri
- Hareket Problemleri
- Yüzde Kar-Zarar, Faiz Problemleri
- Bağıntı ve Fonksiyon
- İşlem
- Olasılık
- Sayısal Mantık
KPSS Geometri Konu Dağılımı
- Özel Üçgenler
- Dörtgenler
- Çokgenler
- Analitik Geometri
KPSS Tarih Konu Dağılımı
(27 soru)
- İslamiyet’ten Önceki Türk Devletleri
- İlk Müslüman Türk Devletleri
- Osmanlı Devleti Siyasi
- Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık
- Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi
- Kurtuluş Savaşı Cepheleri
- Devrim Tarihi
- Atatürk Dönemi İç ve Dış Politika
- Atatürk İlkeleri Konusu
- Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi
KPSS Coğrafya Konu Dağılımı
(18 soru)
- Türkiye Coğrafi Konumu
- Türkiye’nin Yer şekilleri Su Örtüsü
- Türkiye’nin İklimi Ve Bitki Örtüsü
- Toprak Ve Doğa Çevre
- Türkiye’nin Beşeri Coğrafyası
- Tarım Konusu
- Madenler Ve Enerji Kaynakları
- Sanayi Konusu
- Ulaşım Konusu
- Turizm Konusu
KPSS Vatandaşlık Konu Dağılımı (Vatandaşlık+güncel 15 soru)
- Hukuka Giriş
- Genel Esaslar
- Yasama
- Yürütme
- İdari Yapı
- Güncel Olaylar
KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ ve OKUL ÖNCESİ ÖABT KONU DAĞILIMLARI
Eğitim Bilimleri Konuları ve Soru Dağılımları (Toplam 80 soru)
- Gelişim Psikolojisi – 10 soru
- Öğrenme Psikolojisi – 12 soru
- Ölçme ve Değerlendirme – 12 soru
- Program Geliştirme – 5 soru
- Öğretim Yöntem ve Teknikleri – 21 soru
- Rehberlik – 10 soru
- Sınıf Yönetimi – 5 soru
- Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı – 5 soru
KPSS ÖABT Okul Öncesi Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımları (Toplam 75 soru)
- Okul Öncesi Eğitime Giriş (%6)
- İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi (%2)
- Psikoloji (%2)
- Anne-Çocuk Sağlığı ve İlkyardım (%4)
- Anne-Çocuk Beslenmesi (%2)
- Erken Çocukluk Döneminde Gelişim (%12)
- Yaratıcılık ve Geliştirilmesi (%6)
- Çocukta Oyun Gelişimi (%4)
- Çocuk Edebiyatı (%4)
- Çocuk Ruh Sağlığı (%8)
- Drama (%4)
- Özel Öğretim Yöntemleri II (%14)
- Anne-Baba Eğitimi (%6)
- İlköğretime Hazırlık ve İlköğretim Programları (%6)
- Alan Eğitimi Testi %20
KPSS GENEL KÜLTÜR GENEL YETENEK KANAL ve KAYNAK ÖNERİLERİ
Öznur Saat Yıldırım, KPSS Genel Yetenek kısmı Türkçe dersi için ilk tercih edilen öğretmenlerdendir. Temeli olanlar için Gizem Ural ve sözel mantık kısmı içinde Aker Kartal tercih edilebilir. Kaynak kitap olarak konuları da takip edebilmek adına önceliğiniz dinlediğiniz hocanın kitabı olabilir. Öğrencilerin en çok kullandığı Türkçe Kaynakları;
- Pegem Ezberbozan Türkçe Soru Bankası
- Yediiklim Bumerang Soru Bankası
- Türkçenin Karakutusu
- Pegem/Yediiklim Türkçe Denemesi
Mehmet Bilge Yıldız, KPSS Genel Yetenek kısmı Matematik dersi için ilk tercih edilen öğretmenlerdendir ve konularını pekiştirmek adına ya da farklı alternatif olarak İlyas Güneş en çok tercih edilenlerdendir. Kaynak kitap olarak, konuları da takip edebilmek adına önceliğiniz yine dinlediğiniz hocanın kitabı olabilir. Öğrencilerin en çok kullandığı Matematik Kaynakları;
- Yediiklim 7 adımda temel matematik
- Yediiklim 7 adımda temelden zirveye problemler
- Yediiklim atölye serisi matematik soru bankası
- Benim hocam- Pegem ve Yargının matematik soru bankaları
- Matematiğin Karakutusu
- Yediiklim – Pegem Matematik denemesi
Ramazan Yetgin, KPSS Genel Kültür kısmı Tarih dersi için ilk tercih edilen öğretmenlerdendir. Tekrar yapmak için ya da ilk başlangıç için diğer tercih edilen isim ise Birol Yetimoğlu. Ahmet Uğur Karakuza, Aydın Yüce. Kaynak kitap olarak konuları da takip edebilmek adına önceliğiniz dinlediğiniz hocanın kitabı olabilir. Sonrasında sırasıyla yine öğrencilerin en çok kullandığı Tarih Kaynakları;
- Benim hocam tarih soru bankası
- Yediiklim atölye serisi tarih soru bankası
- Pegem tarih deneme
Engin Eraydın, KPSS Genel Yetenek kısmı Coğrafya dersi için ilk tercih edilen öğretmenlerdendir. İster tekrarlar için ister sıfırdan dinlemek için Bayram Meral, Hakan Bileyen, Mehmet Eğit gibi hocalarda öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği isimlerdir. Kaynak kitap olarak konuları da takip edebilmek adına önceliğiniz dinlediğiniz hocanın kitabı olabilir. Sonrasında sırasıyla yine öğrencilerin en çok kullandığı Coğrafya Kaynakları;
- Benim hocam coğrafya soru bankası
- Yediiklim Hakan Bileyen coğrafya soru bankası
- Ezberbozan coğrafya soru bankası
- Pegem-Mehmet Eğit coğrafya deneme
Esra Özkan Karaoğlu, KPSS Genel Yetenek kısmı Vatandaşlık dersi için ilk tercih edilen öğretmenlerdendir Diğer çok tercih edilen isim ise Emrah Vahap Özkaraca. Kaynak kitap olarak konuları da takip edebilmek adına önceliğiniz dinlediğiniz hocanın kitabı olabilir. Sonrasında sırasıyla yine öğrencilerin en çok kullandığı Vatandaşlık Kaynakları;
- Hoca kafası-İndeks yayınları vatandaşlık soru bankaları
- Benim hocam vatandaşlık soru bankası
- Pegem vatandaşlık deneme
EĞİTİM BİLİMLERİ – OKUL ÖNCESİ ÖABT YOUTUBE KANAL ÖNERİLERİ
- Gelişim Psikolojisi ▶️Bülent Tanık
- Öğrenme Psikolojisi ▶️Ayşegül Aldemir
- Ölçme ve Değerlendirme ▶️Hüseyin İşeri
- Program Geliştirme ▶️Zeynep Salman İçli
- Öğretim Yöntem ve Teknikleri ▶️Zeynep Salman İçli – Fatih Genç
- Rehberlik ▶️Can Köni
- Sınıf Yönetimi ▶️Zeynep Salman İçli
- Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı ▶️Ali Birol
Okul Öncesi ÖABT kısmı için güncel olarak önerilebilecek video içerikleri bulunmuyor. Genelde öabt hazırlık öğrencileri online kurslara katılarak bu konuda eksiklerini gideriyor. İmkanı olmayanlar için Yediiklime ait en güncel konu videolarına ÖABT kanal linkine tıklayıp ulaşabilirsiniz.
Eğitim Bilimlerinde kitap olarak İhtiyaç yayınları ve Yediiklim yayınlarının kitapları ilk önerilenlerdendir. Sonrasında tekrarlarınız için Pegem akademiyi kullanabilirsiniz. Konularınızı tamamladıktan sonra son 10 yıla ait Eğitim Bilimleri çıkmış sorularına da göz atmanız iyi olacaktır. ÖABT kısmında önceliğiniz Auzef lisans çocuk gelişimi bölümü ders kitaplarını taramanız faydalı olacaktır. Sonrasında konuları pekiştirmek için Benim Hocam ve Pegem Akademi yayınları öncelikli tavsiye edilenlerdir. Ek olarak Yediiklim ve KR Akademi kitaplarını kullanabilirsiniz. Yine son 10 yıla ait çıkmış ÖABT sorularına da göz atmayı ihmal etmeyiniz. Sizlerin de faydalanıp, memnun kaldığı yayın kanalları ve kitap önerileri varsa yorum kısmından, diğer sınava hazırlanan arkadaşlarınıza fikir olması için iletebilirsiniz. Umarım faydalı bir içerik olmuştur.
İlk yorum yapan siz olun