İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uzman Öğretici Yetiştirme Kursu – Başvuru ve Eğitim Detayları

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile destek eğitim programı uygulayan özel eğitim okullarındaki eğitim personeli ihtiyacının özel eğitim alanı öğretmenlerince karşılanamaması durumunda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Özel Eğitim Alanında Destek Eğitimi Verecek Uzman Öğretici Yetiştirme Kursu” düzenlenmektedir. Bu kurs, özel eğitim alanında nitelikli öğretici ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlenir ve kursa katılan öğreticilere, özel eğitim konusunda gerekli bilgi ve beceriler kazandırılır.

Bu yazımda, kurs süreci hakkında en çok merak edilen soruları ve cevaplarını bulacaksınız. Kursa nasıl başvurulur, kursun içeriği nedir, kurs süresi ne kadar sürer gibi pek çok sorunun yanıtını burada bulabilirsiniz. Özel eğitim alanında uzmanlaşmak isteyenler için faydalı olacağını umduğum bu rehberi keyifle okumanızı dilerim.

Bu kurs, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile destek eğitim programı uygulayan özel eğitim okullarında eğitim personeli ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlenen, 160 saat teorik ve 80 saat uygulamalı olmak üzere toplam 240 saatlik bir eğitim programıdır.

Kursa, okul öncesi, çocuk gelişimi ve eğitimi, sınıf öğretmenliği, rehberlik ve psikoloji alanlarında yükseköğretim programlarından mezun olan ve özel eğitim okulları ile rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan veya bu kurumlarda çalışmak üzere sözleşme imzalayan kişiler katılabilir. İlgili bölümlerde öğrenciliği devam edenler ve önlisans mezunları kabul edilmemektedir.

Başvurular, destek eğitim programı uygulayan özel öğretim kurumları üzerinden alınacaktır. Bireysel olarak başvuru yapılamamaktadır. Kurumlar, “MEBBİS Özel Öğretim Kurumları Modülü” altındaki “Hizmet İçi Eğitim Onay İşlemleri” ekranını kullanarak kursiyer adına başvuru yapabileceklerdir. 2024 yılı için ikinci alıma ilişkin başvurular 22 Temmuz 2024 tarihinde 11.00-23.59 saatleri arasında yapılabilir.

Adayların başvurusunu onayladıktan sonra “Hizmet İçi Eğitim Başvuru Formu” raporu, görevlendirme onayı, diploma ve nüfus cüzdanı fotokopisi gereklidir. Bu belgeler, 02 Ağustos 2024 tarihi mesai bitimine kadar başvurunun yapıldığı il milli eğitim müdürlüklerine teslim edilmelidir. Ayrıca pedagojik formasyon sertifikası istenmemektedir.

İl milli eğitim müdürlüklerindeki komisyon tarafından belgeler incelenecek ve gerekli şartları taşıyan adayların başvuruları en geç 9 Ağustos 2024 tarihi saat 15.00’e kadar onaylanacaktır. Şartları taşımayan başvurular, gerekçesi belirtilerek reddedilecektir.

Eğitimin teorik bölümü uzaktan öğretim yöntemiyle Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden verilecektir. Teorik eğitim, e-Devlet şifreleri kullanılarak Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden uzaktan öğretim yöntemiyle alınacaktır. Eğitimin tamamlanmasının ardından sınav yapılacaktır.

Teorik eğitimde başarılı olan kursiyerler, görev yaptıkları kurumlarda 80 saatlik uygulamalı eğitimlerini tamamlayacaklardır. Teorik eğitim tamamlandıktan sonra yapılacak olan sınavda barajı geçen kursiyerlere, il milli eğitim müdürlüğünce ibraz edilerek e-sertifikaları dijital ortamda verilecektir.

Belgelerin eksik veya yanlış olduğu ya da şartları taşımadığı belirlenen kişilerin başvuruları iptal edilecektir. Ayrıca, şartları taşımadığı halde kursa katılmak için başvuru yapan kursiyerlerle ilgili işlemleri yürüten kurum müdürleri hakkında yasal işlem yapılacaktır.

Kursu başarı ile bitirenler, alacakları sertifika sayesinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde tüm modül derslerine girebilme hakkı kazanacaktır.

Alacağınız sertifika sadece Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde tüm modül derslerine girebilme hakkı sağlayacaktır. KPSS atamalarında aldığınız bu belgeyi kullanarak Özel Eğitime Öğretmenliğine atanma veya başka bir öğretmenlik alanına atanmış olup yine bu belge ile alan değişikliğinde bulunma hakkınız yoktur. Eğitimin açılma amacı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerindeki eğitici eksiklerini kapatmak içindir.

Son yıllardaki kurs açılma ilanlarına göre Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 defa kurs açılmaktadır. Eski ilanlarda Mart ve Haziran aylarında da kurs açıldığı bilgisi vardır. Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü sitesinin duyurular kısmından ilanları takip edebilirsiniz. ookgm.meb.gov.tr duyuruları için tıklayınız

Tecrübeli öğretmenlerimizin ilettiği bilgiye göre alan değişikliği için MEB’in açtığı 540 saatlik hizmet içi eğitiminin alınması gerekiyor. Ancak bu çok eski bir uygulama olduğu için güncel olarak bu şekilde bir alan değişikliği şansı bulunmuyor. Özel kurumların açtığı 540 saatlik özel eğitim sertifikaları da alan değişikliği başvurularında, bakanlık tarafından her zaman kabul edilmiyor.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile destek eğitim programı uygulayan özel eğitim okullarındaki eğitim personeli ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan kurs hakkında merak edilenleri, en çok sorulan soruları toparlayarak yanıtlamaya çalıştım. Eklemek istediği bilgiler olanlar yorum kısmından diğer arkadaşların da bilgilenmesi adına paylaşabilir. Resmi duyuru ve faaliyet tablosu için tıklayınız.

İlk yorum yapan siz olun

Düşüncelerin bizim için değerlidir.